De eerste oogst 2024 , en nog veel meer !
Onze website wordt op woensdag het vaakst bekeken. Grappig he ? Ik had dat niet verwacht. De nieuwsbrief verstuurde ik voorheen altijd op vrijdag. Zodat men dat dan in het weekend kon lezen. Maar met het woensdag-inzicht mag dat dus gerust een paar dagen later. Een voordeel daarvan is dat ik dan ook kan vertellen over wat er in de weekenden gebeurt op de wijngaard. Want in de maand september is het elke weekend bal.
Maar eerst over de wijngaard en de druiven. Afgelopen weken werd duidelijk dat we niet veel Solaris hadden. Te weinig om er een mono-cepage van te maken, zoals dat in 2023 wel lukte. We hebben daarom besloten het te verwerken samen met de Souvignier Gris. Maar omdat de Solaris eerder geoogst wordt moet je de druiven ‘bewaren’ totdat de Souvignier Gris geoogst wordt en het vinificatieproces ingaat. Invriezen dus. Maar ja, hoeveel moeten we invriezen en waar halen we die vriescapaciteit vandaan ? We hebben afgelopen vrijdag ongeveer 50 kilo Solaris geplukt en ingevroren. Precies twee tafelmodel vriezers die we nog ergens leeg hadden staan. Komende weken verwachten we de rest (ongeveer net zo veel) te plukken en in te vriezen. Nu maar hopen dat de stroomstoring bij de tuinderij snel opgelost wordt zodat de vriezers niet af en toe uit het stopcontact moeten …
En voor de liefhebbers, de geplukte Solaris had ongeveer 85% oechsle. Mogen we zeer tevreden mee zijn!
Ondertussen doet de Souvignier Gris het goed. Is ook minder dan eerdere jaren maar er zal een mooie hoeveelheid oogst vanaf komen. Komende weken zijn echt nog nodig voor de rijping. De eerste kleuromzetting (van appeltjesgroen naar paars) is nu gestart. Dat is ook het moment om de trossen die groen blijven te snoeien want die lopen achter en gaan het gewenste niveau niet halen. Door te snoeien gaat de energie naar de mooie trossen. All for the best !
Maar er is meer.
We hadden met de vrijwilligers ook afgesproken om samen de Solaris 2023 en de Brut 2021 te proeven. We zijn met deze wijnen weer in de prijzen gevallen. En dat moet je vieren ! Het proeven kwam ook mooi samen met de eerste oogst 2024. Heel gezellig.
We dronken onze wijnen buiten de wijngaard. Want er werd tegelijkertijd getrouwd in de wijngaard. En jong stel bezegelde hun geluk tussen de wijnranken. Mooi toch ?
Het was een mooie opmaat naar de picknick – mede georganiseerd door Gastrovino Mijn Hemel. Gasten zaten op een kleedje of klapstoeltje in de wijngaard, genoten van prachtige klassieke kamermuziek, lekkere hapjes en onze wijnen. Het weer was geweldig en iedereen was blij. Het was een prachtige dag. Ook omdat we ook weer mensen gevonden hebben die het leuk lijkt om als vrijwilliger te helpen in de wijngaard.
Komende week geven we rondleidingen, onder andere zaterdag tijdens Open monumentendag en vindt Druif Hilversum plaats. Zie onder tabblad Events op deze website voor meer informatie. En we gaan natuurlijk verder met het oogsten van de Solaris en verzorgen van de Souvignier Gris.
Wanneer de oogst van de Souvignier Gris zal zijn ? Glazen bol , maar als je een gokje wilt wagen , schrijf je verwachte datum onderaan dit bericht in een reactie. Ik verloot een fles Solaris 2023 onder de winnaars die de eerste dag goed geraden hebben. Iedereen mag meedoen 😉 !
Verwachte plukdatum is 18 oktober….