Het laatste zetje
In september hebben we de Solaris geoogst. Beetje bij beetje. Een kleine honderd kilo. Weinig, maar kan misschien toch net het verschil maken. Kom ik zo op terug.
De Souvignier Gris hangt nog. Die plukken we altijd later. En net als bij de Solaris hangt er veel minder dan eerdere jaren. Omdat het zo nat was tijdens de bloei. En omdat we ook flink trossen gedund hebben en alleen de trossen hebben laten hangen waarvan we denken dat die goed zijn. Daarmee helpen we de plant zijn kracht te concentreren op de juiste trossen.
We dachten misschien 11 of 18 oktober de Souvignier Gris te oogsten. Maar we hebben besloten te wachten. Dan zitten we mogelijk hoger in suikers en lager in de zuren en kunnen we waarschijnlijk (stille) witte wijn maken. En dat zou mooi zijn !
Maar langer laten hangen geeft wel extra uitdagingen. No free lunch ! Want aan het einde van het seizoen worden de dagen korter, kouder en gaan voedingsstoffen en water minder stromen waardoor het blad eerst geel en dan bruin wordt en minder effectief wordt in het omzetten van suiker.
En de vogels weten het verse fruit ook steeds beter te vinden. We hebben ook een eerste (en gelukkig enige!) suzuki-vlieg infectie gezien. Hoe langer het hangt, des te langer het ook aan die risico’s blootgesteld staat.
We laten het toch nog even hangen en hebben netten om de druiven gehangen om de vogels op afstand te houden en sproeien nog wat natuurlijk voedingsstoffen voor het blad. Voor het laatste zetje , om alles er uit te halen wat er in zit.
Waar we qua volume op uit komen ? Waarschijnlijk net aan de minimale omvang om het goed te verwerken. Dat beetje Solaris gaat daarin hopelijk net het verschil maken.
Ondertussen:
- Is ook op zaterdagochtend een enthousiaste groep vrijwilligers begonnen. Lekker bezig, jongens !
- Meten we 77 Oechsle tegen 11,5 gram wijnsteenzuur.
- Lijkt de suzuki-populatie terug te lopen, terwijl we toch ook de eerste infectie gezien hebben. Watch it, guys ! https://nl.wikipedia.org/wiki/Suzuki-fruitvlieg
- Deelden we deze link afgelopen dagen met de vrijwilligers omdat het zo informatief is. Misschien ook voor onze volgers ? https://wijnbouwweetjes.com/een-jaar-in-de-wijngaard-in-7-cruciale-fases-van-snoei-tot-oogst/
- Over volgen gesproken, wist je dat wij sinds kort ook een instagram account hebben ? https://instagram.com/wijngaardlandenboschzigt